DIT IS KROATIË

DE LIEFDE IS VOELBAAR

Een bezoek aan Kroatië is een zomers liefdesverhaal, waarin de hoofdpersoon het land is en jij als reiziger verleidt wordt. Je wordt omringd door saffierblauwe wateren en weelderige eilanden.

Je krijgt een glimlach als je ommuurd wordt door schilderachtige steden, waarbij je het gevoel krijgt dat de wereld heeft stilgestaan. Je bevindt je in een gracieus oude wereld, dat Kroatië verheft in het Middellands Zeegebied.

Kroatië is een land om verliefd op te worden en het duurt slechts een bezoek aan dit land om de amoureuze banden voor eeuwig vast te leggen.

TERUG IN DE TIJD

Er is maar een voetstap in het land nodig en je merkt direct dat je in een tijdmachine hebt gezeten. Als je wandelt door de bekende badplaatsen, steden of dorpjes, dan is de energie van de oudheid voelbaar.

Er is maar een voetstap in het land nodig en je merkt direct dat je in een tijdmachine hebt gezeten. Als je wandelt door de bekende badplaatsen, steden of dorpjes, dan is de energie van de oudheid voelbaar.

Laat je meestromen door de energie in deze bestemmingen en kies niet het pad wat is uitgestippeld, maar neem een afslag eerder en je loopt door nauwe smalle straatjes, waar de vriendelijke lokale mensen op een bankje voor hun huis zitten met hangende was boven hun hoofd.

Dat is een beeld van heden, maar door de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd, krijg je echt het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan en je mag even jouw dagelijkse zorgen achterlaten.

100 TINTEN BLAUWE WATEREN

Kroatië wordt omgeven door water, zowel aan de kustlijn als in het binnenland. Het water voelt heerlijk aan en het is van goede kwaliteit. Het is niet voor niks dat de Adriatische Zee als een van de schoonste zee beschouwd wordt in Europa.

Bij elke afgelegde kilometer langs de kustlijn zie je het water van kleur veranderen. Donkerblauw, lichtblauw, turkoois, azuurblauw, koningsblauw en lichtzeegroen zijn de tinten die je ogen doen twinkelen.

Het water is kristalhelder, waardoor je makkelijk de onderwater wereld mag aanschouwen. De stranden zijn verschillend qua gebied. In het noorden vind je meer rotsachtige stranden en naarmate je naar het zuiden gaat vind je meer kiezelachtige stranden.

Als je op het strand ligt ben je verzekerd van een koel zeebriesje en van de geur van de cipres boom. Een aparte combinatie die je niet veel tegenkomt in de wereld.

VERSTOPT ACHTER HET GORDIJN

Je hoeft je geen zorgen te maken dat er weinig te beleven valt. Juist het tegenovergestelde is waar. Het land is zo veelzijdig dat je altijd wel iets kan vinden waar je interesse naar uit gaat, ook al ben je in een gemêleerd gezelschap.

De ene dag lig je aan het strand en de andere dag kan je actief zijn door het bezoeken van de vele bezienswaardigheden. Een aantal bekende trekpleisters, zoals de Plitvice Meren, amfitheater in Pula en plaatsen zoals Split en Dubrovnik, mag je zeker niet overslaan.

Er zijn tal van andere middeleeuwse stadjes te bezichtigen, niet toeristische eilanden en natuurgebieden gelegen in het noorden, zoals het gouden gebied Slavonië. Wat dacht u ervan om truffels midden in de nacht te gaan zoeken? Of om brood te bakken volgens de oude tradities? Genoeg ideeën, die wij met u willen delen! Lees er meer over in de reisverhalen.