Wat je nog moet weten

Kroatië behoort tot een vakantiebestemming in positieve ontwikkeling, dus geven we hier wat redenen waarom het land het bezoeken waard is. Sommige redenen zullen verrassend zijn.

De inwoners van Kroatië

Kroatië kan je opdelen in tien regionen. Elk regio is qua landschap en natuur verschillend en daarmee ook zijn inwoners. Andere bevolkingsgroepen van omringende landen zijn er ook woonachtig. Als je een langere periode in Kroatië zou verblijven, dan is het de moeite waard om de ware Kroaat te leren kennen.

Over het algemeen kan je stellen dat de Kroaten vredelievend en beschaafd zijn. Ze zijn gastvrij en ook al ben je een vreemde, de deur staat altijd open en de tafel zal opgevuld zijn met lekkernijen. Mocht je als reiziger met pech langs de weg staan, dan zullen ze je zeker niet links laten liggen.

De prijzen in Kroatië

De prijzen in Kroatië variëren met de dag. In supermarkten zijn de prijzen relatief hetzelfde als in Nederland. Koop je lokale producten, dan ben je voordeliger uit. Maar ga je daarentegen uit eten, dan krijg je veel voor weinig geld en het smaakt voortreffelijk.

In de grotere steden en in populaire badplaatsen liggen de prijzen hoger. De eetgelegenheden die zich aan het strand bevinden spelen natuurlijk in op de toeristen. Ga je meer het binnenland in, wat net zo charmerend is, dan ben je voordeliger uit.

prijzen in cafe's in Kroatië; bron Mijn Kroatië

Met Duits en Engels kan je alles redden

De Kroaten spreken ook aardig een mondje over de grens. Met name zijn ze goed in de talen Duits en Engels. Als reiziger hoef je geen zorgen te maken dat je jezelf niet kan redden, omdat alles in de lokale taal vermeld staat. De menukaarten in restaurants zijn in het verschillende talen verkrijgbaar.

Kroatië ligt op rijafstand

Het is maar hoe ver je het zelf maakt. Kroatië is op verschillende manieren te bereiken. Ga je bijvoorbeeld voor twee weken op vakantie, dan is het praktisch om met eigen vervoer te gaan. Vanuit Nederland is de afstand circa 1300 kilometer als uw bestemming Istrië is.

Ga je afreizen naar het zuidelijkst puntje, dan kan je circa 600 kilometer erbij optellen. Hoe leuk zou het zijn als je door Europa reist, halverwege overnacht in het zuiden van Duitsland of in Slovenië en de volgende dag nog een paar uurtjes doorrijdt. Na ellenlange en saaie snelwegen, rijdt je door een bergachtig gebied, waarna je terecht komt op een hoge punt en je zo het uitgestrekte blauwe Adriatische Zee voor je ziet. Airconditioning uit, raam open en snuif de heerlijke mediterrane lucht op. Ga je een week of korter, dan is het beste om te vliegen.

Er zijn talloze low-budget vliegmaatschappijen, maar ook lijndienstvluchten van Croatia Airlines.