Svenvincenat Kroatie Fiets

Straatbeeld in Svetvinčenat. Bron Mark Koghee

Istrië; tijdreizen per fiets

De dag dat ik in Kroatisch Istrië ging fietsen en in Zuid-Frankrijk van vroeger terecht kwam

Vraag me niet hoeveel kilometer ik al over Kroatische wegen gefietst heb. Ik houd ze nooit bij. Maar het zullen er heel wat zijn geweest. Daar waar zonaanbieders in de zomermaanden naar Kroatisch Istrië trekken om de stranden te bevolken, zo trekken Sloveense fietsers tussen herfst en lente naar de Kroatische kust om er te fietsen.

Fietsen in Kroatië geeft me een magisch gevoel. Het was al bijzonder die eerste keer in 2008 toen ik vanaf de Sloveense kust de lange klim opreed die me in Kroatië bracht. De grens passeren met de fiets is iets speciaals, vooral als die grens, zoals die met Kroatië, nog grenscontrole heeft. In 2008 ging er een wereld voor me open in Kroatië. Waar het aan de Sloveense kust op en af ging, ontdekte ik aan de andere kant van de grens een landschap waar de wegen glooiden. Prachtige fietswegen die je soms met zicht op zee het gevoel geven te zweven.

Het zijn prachtige wegen daar in Kroatië. Natuurlijk, elke weg die je een zicht op zee geeft, is prachtig. Maar de wegen hier golven ook nog eens zo mooi. Van die wegen waar je in de stukjes afdaling net genoeg snelheid maakt zodat je de volgende klim makkelijk weer boven komt. Nou ja, of net niet, ik geef toe dat dit soms ook gebeurt.
Een weg kan nog zo mooi zijn, als je hem moet delen met vele auto's is de aantrekkelijkheid ervan snel verdwenen. En dat is zo mooi aan Kroatisch Istrië. De verbindingen naar de stranden mogen dan druk verkeer opleveren (alleen in de zomer), alle andere wegen zijn leeg. Met zoveel verkeersarme binnenwegen heb je geen fietspaden nodig.

'Tijdreizen per fiets, hoe mooi is dat?'

Maar denk niet dat het de wegen zijn die het fietsen zo speciaal maken hier. Ze doen dat in ieder geval niet voor mij. Weg van de kust ontdek je in Kroatisch Istrië een wereld waar de tijd heeft stil gestaan. Je ontdekt dorpjes, vele op een heuvel gelegen, gehuld in een landelijke rust. Er heerst die typische mediterraanse loomheid, die je doet denken aan oude Italiaanse films in zwart-wit, Zuid-Frankrijk in de jaren vijftig. De sfeer van Istrië, waar een kraaiende haan en een kerkklok de enige geluiden van de dag zijn, die maakt je fietservaring uniek. Tijdreizen per fiets, hoe mooi is dat?

Op een zaterdagmiddag eind september meldde ik me ooit in het dorpje Svetvinčenat (probeer dat maar even in een keer goed uit te spreken, swetvinstjenat) voor een fietstocht door de binnenlanden van Istrië. Ik was vroeg en trof een leeg dorpje aan. Er waren louter oude gebouwen. Het leek hier meer openluchtmuseum dan dorp waar daadwerkelijk geleefd werd. Ik knipperde een paar keer met mijn ogen want ik geloofde niet wat ik zag. Ik had sterk het gevoel dat ik in een Zuid-Frans dorpje, zeker honderd jaar terug in de tijd, was beland.

'In een land waar de tijd stil staat, heb je geen haast'

Een rustige tijdloze wereld, is een prettige wereld om door te fietsen. In een land waar de tijd stil staat, heb je geen haast. Je mag snel fietsen, je kan ook lekker rustig toeren. Je kan wel op je klokje kijken en de tijd in de gaten houden, maar hier, fietsend door Istrië, is er niets dat je daar toe aan zal zetten.
Op die mooie zonnige zaterdag in september fietsten we vanaf het kasteel van Svetvinčenat over kleine wegen en grindpaden door het binnenland. Over groene plateaus en door bossen. Na al zo vaak over dit schiereiland gefietst te hebben verraste de veelzijdigheid aan landschappen me. Ik heb geen idee hoe lang we fietsen of hoeveel. Ik herinner me alleen de uitzichten, de rust en dat dorpje; Zuid-Frankrijk van heel vroeger.

P.S. Op dat Zuid-Frankrijk van vroeger, kom ik nog een keer terug. Ik ben namelijk niet de enige die dit vergelijk trok.

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist in Slovenië. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets in Slovenië of Kroatië.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com