Kroatië in 2023: weg met de grens, welkom euro

euro Kroatie EU vakantie

De nieuwe Kroatische 1 euromunt

Kroatië is vanaf 1 januari opeens een nog aantrekkelijker vakantieland. Twee grote veranderingen in Kroatië maken het leven voor de Europese toerist nog makkelijker.

Eurozone
Kroatië is al een EU-lidstaat sinds 2013 maar de voordelen hiervan zijn voor de vakantieganger vrijwel onopgemerkt gebleven. Op 1 januari 2023 treedt Kroatië toe tot de eurozone. En dat heeft meer zichtbare gevolgen. Kroatië neemt afscheid van de eigen munt kuna en gaat net als bij ons de euro gebruiken. Geen omgereken dus meer en ook geen stapel ongebruikt en ‘waardeloos’ pak vreemde valuta mee terug naar huis. De omrekenkoers is eerder dit jaar al vastgesteld; 7,53450 Kroatische kuna per 1 euro.

Schengenzone
Omdat Kroatië al een EU-lidstaat is, gold er al een vrij vervoer van goederen en werknemers tussen Kroatië en de andere lidstaten. Maar het meest tastbare is er nog niet en dat is het vrij vervoer van personen oftewel het reizen zonder grenscontrole. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk nu wel gebeuren. Kroatië treedt toe tot de Schengenzone en dat betekent dat de grenscontroles aan de grenzen met Slovenië en Hongarije vervallen.

Het toetreden tot de Schengenzone gaat een hoop verschil maken voor de vakantiegangers die Kroatië in de zomer bezoeken. De wachttijden voor de grens van Slovenië naar Kroatië liep geregeld op tot meerdere uren. Ook in de tijd voor en na corona. Als de grenscontroles verdwijnen, zijn die wachttijden verleden tijd. Kroatië voldoet aan de critera voor toetreding tot Schengen maar wacht nog op het officiële besluit dat spoedig verwacht wordt.