De mooiste natuurschatten van vakantieparadijs Kroatie

Indrukwekkende watervallen, meren, kristalhelder zeewater, witte stranden. Kroatië kent een ongekende hoeveelheid natuurschatten. Maarliefst 9 procent van het mediterraanse vakantieland is beschermd natuurgebied. De mooiste natuurschatten die je op je vakantie kunt bezoeken zetten we hier voor je op een rijtje.

 

Nationaal Park Plitvice Meren in Kroatie
De meren en watervallen van Plitvice

Natuurgebied de Plitvice meren is de bekendste natuurschat van Kroatië. In een gebied van 300 vierkante kilometer in het binnenland liggen 16 met elkaar verbonden meren. Het gebied is nationaal park en sinds 1979 staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Het nationale park heeft naast de meren ook bossen waarin herten, beren en wolven leven. De 16 meren zijn verbonden met een serie watervallen over een lengte van in totaal 8 kilometer.

Bezoektip: in het seizoen is het vaak druk bij de Plitvicemeren. Vaak is het dan in de namiddag rustiger dan in de ochtend. Het gebied is zo groot dat je er nooit uitgekeken bent. Wil je zoveel mogelijk zien, kies dan voor een kaartje voor twee dagen. Reken op zijn minst op drie uur bezoektijd om wat mee te krijgen van de schoonheid van het gebied.

 

Krka Lozovac
De watervallen en cascades van Krka

Nationaal park Krka is een soort Plitvice in het klein. Het park rond rivier Krka ligt achter de kust in Dalmatië en is ruim 100 vierkante kilometer groot. Niet te missen is Skradinski buk. Dit is een meertje met aan de ene kant een grote waterval en aan de andere kant cascades. Vooral de cascades, waarin het water trapsgewijs over de rotsen naar beneden gaat, zijn indrukwekkend. Skradinski buk is 400 meter lang 100 meter breed.

Ook niet te missen zijn de waterval Roški Slap nabij Miljevci en het eilandje Visovac met klooster midden in de rivier.

 

Kornati met boot
De eilanden van de Kornati

Met 140 eilanden op een oppervlak van 320 vierkante kilometer is nationaal park Kornati het dichtste archipel in het Middenlandse Zeegebied. De eilandjes zijn kaal en geen van de eilandjes kent permanente bewoners. De kristalheldere zee waarin de archipel ligt, is een even mooie attractie als de eilandjes en riffen die dit gebied zo speciaal maken. De 89 meest zuidelijk gelegen eilandjes van de Kornati vormen het nationale park.

Bezoektip: Maak een boottocht naar en door de Kornati. Er zijn zowel dagtochten als meerdaagse boottochten naar en door dit exotische paradijs.

 

zlatni rat kroatie strand
Zandstrand de Gouden Hoorn

De Gouden Hoorn (Zlatni Rat) is geen beschermd natuurgebied, maar niettemin wel bijzonder. Het is een van de mooiste stranden van het Middenlandse Zeegebied, zo niet van de wereld. Het witte zandstrand dat als een punt de heldere blauwe zee in steekt, ligt in het zuidwesten van het eiland Brač dichtbij het stadje Bol. Het strand is veelgeprezen, prijkt bovenaan vele lijstjes van mooiste stranden en het is een van de symbolen geworden van het Kroatische toerisme.

Bezoektip: De Gouden Hoorn is slechts de bekendste van de vele mooie stranden op Brač. Ga ook eens op ontdekkingstocht naar de minder bekende strandjes. Voor ons klanten hebben we een overzicht van de mooisten in het reisplan.

 

De Kroatische Blue Lagoon

De Blauwe Lagune, als daar de fantasie niet op gang van komt… In Kroatië ligt de Blauwe Lagune zes zeemijlen zuidwest van het stadje Trogir. Je kunt hier prachtig duiken, zwemmen en snorkelen. In het water leven 700 verschillende zeedieren. De zeebodem is van zand en dus is het heldere water heel mooi blauw. Rondom de lagune liggen verschillende eilandjes. Die zorgen ervoor dat het water kalm is.

Bezoektip: Maak vanuit Trogir een boottocht naar de Blauwe Lagune. De tochten geven je genoeg tijd om deze natuurschat ter plekke zwemmend en snorkelend te ontdekken.