Kies je vakantie

ontdek @ mijnkroatie.com

+31 702173002

De Kroatische keuken: een beleving op zich

olijfolie kroatie

Mediterrane invloeden en de verschillende overheersers uit het verleden hebben een stempel gedrukt op de Kroatische keuken. Italiaanse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse invloeden bepalen de kookkunsten van de Kroaten, waar ze erg trots op zijn. De traditionele keuken verschilt per streek. De lunch is de grootste maaltijd, die vooral in het weekend traditioneel met de hele familie wordt genuttigd. Elke feestdag heeft zijn eigen gerecht. Bij de bereiding worden lokale ingrediënten gebruikt. Een goede wijn, 's werelds beste olijfolie, vlees van de Boskarin in Istrië, Kvarner scampi, schapenkaas van Pag of oesters uit Ston.

Kroatische olijfolie 

Al vanaf de oudheid is olijfolie niet weg te denken uit de Kroatische keuken. Langs de gehele kust, van het noordelijke Istrië tot aan Dubrovnik worden olijfbomen gekweekt. Door het ideale klimaat en traditionele technieken wordt kwalitatief hoogstaand olijfolie geproduceerd, die jaarlijks nationaal en internationaal in de prijzen valt. De olijfolie uit de verschillende regio's hebben allemaal een unieke smaak. De olijfolie wordt veel op kleine schaal geproduceerd. Families, buren en vrienden oogsten de olijven van hun olijfgaarden voor een jaarlijkse voorraad of een unieke olijfolie op tafel in een restaurant. Eén van de oudste olijfbomen wordt op 1600 jaar geschat en groeit in het Brijuni Nationaal Park in Istrië. Een olijfboom uit de 7e eeuw, met een indrukwekkende doorsnee, staat bij Split.

De olijfolie wordt geserveerd door salades, over vers gebakken vis besprinkeld, of om lekker een stukje brood in te dippen. Olijfolie is lekker en gezond! Het gele goud is 100% puur natuur en behoort tot een van de meeste natuurlijke en gezondste voedingsmiddelen.

 

Wat en waar te eten in Kroatië

Traditionele gerechten

De Kroatische keuken kun je met recht veelzijdig en authentiek noemen. Traditionele gerechten verschillen regionaal enorm, wat ze zo uniek maken. Ontdek de uiteenlopende smaken van Kroatië.

Lees meer...

Culinaire producten

Elke Kroatische regio heeft zijn traditionele culinaire producten. Van schapenkaas of prut tot truffels en wijn. Bezoek een lokale producent, koop lekkernijen en ervaar thuis opnieuw de smaak van Kroatië. 

Lees meer...

Restaurants

Een intieme lokale konoba in de binnenlanden, een pizzeria aan een gezellige boulevard of trendy restaurant in de steden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met bij goede restaurants één garantie; de gerechten worden bereid met verse lokale ingrediënten.

Lees meer...