De culinaire producten van Kroatië
Sinds mensenheugenis wordt er in heel Kroatië gejaagd, gevist en verzameld. En nog steeds zijn Kroaten gericht en trots op hun lokaal vervaardigde producten. Het mediterrane klimaat en de ligging van het land zorgen voor uitstekende omstandigheden om producten te laten groeien. Elke Kroatische regio kent zijn eigen culinaire specialiteit met invloeden uit een ver verleden. Ontdek de lokale producten op een markt of bezoek een boerderij en proef de smaak van Kroatië.
Dalmatische ham en Krk ham
Deze gerookte ham wordt ook wel pršut genoemd. De traditionele bereiding van dit varkensvlees is een tijdrovend specialisme op zich. Goed gekruid en gerookt door verbrand hout van de beuk, eik of berk wordt de pršut tenminste een maand gedroogd aan de krachtige noordoostelijke wind bura. Zo droogt het vlees en krijgt het stevigheid. De pršut wordt vervolgens hangend gerijpt. De warme wind jugo zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt. Al met al een jaar verder kan de pršut geconsumeerd worden in dunne plakjes met zelfgemaakt brood en kaas.
Kroatische olijfolie
Al vanaf de oudheid is olijfolie niet weg te denken uit de Kroatische keuken. Langs de gehele kust, van het noordelijke Istrië tot aan Dubrovnik, worden olijfbomen gekweekt. Door het ideale klimaat en traditionele technieken wordt kwalitatief hoogstaand olijfolie geproduceerd, die jaarlijks nationaal en internationaal in de prijzen valt. De olijfolie uit de verschillende regio's hebben allemaal een unieke smaak. De olijfolie wordt veel op kleine schaal geproduceerd. Families, buren en vrienden oogsten de olijven van hun olijfgaarden voor een jaarlijkse voorraad of een unieke olijfolie op tafel in een restaurant.
Eén van de oudste olijfbomen wordt op 1600 jaar geschat en groeit in het Brijuni Nationaal Park in Istrië. Een olijfboom uit de zevende eeuw, met een indrukwekkende diameter, staat bij Split.
Truffels uit Istrië
Deze kostbare zwammen worden met behulp van speciaal getrainde honden gevonden in de bossen in de Mirna vallei in het noorden van Istrië. In de zomer wordt de zwarte truffel gevonden. Mild van smaak en goedkoper dan de witte truffel. De witte truffel wordt in de herfst gezocht en is de lekkerste truffelsoort. De prijs van truffels is afhankelijk van vraag en aanbod en varieert dus per dag. Truffels zijn prijzig en vooral de witte truffel spant de kroon met tot wel €2.000 per kilo. Truffels worden vers geraspt gegeten over pasta’s, op een goed stuk vlees of verwerkt in worst of kaas.
Oesters uit de regio Dubrovnik
De oesters uit Ston, een paradijs voor fijnproevers. Gekweekt in de baai van Malistonski, hebben deze oesters een zeer lange traditie van teelt en oogst. De heldere onvervuilde zee met grote hoeveelheden mineralen en voedingsstoffen zorgen voor een unieke smaak van de oester. De oesters worden gegrild, gebakken of vers gegeten in soepen of met risotto.
Lamsvlees en schapenkaas van Pag
Op het Dalmatische eiland Pag wordt het beste lamsvlees van Kroatië gemaakt. Wind blaast zout zeewater over het eiland en bedekt de bodem met een natuurlijke laag zeezout. Het vlees van de schapen en lammetjes die hiervan grazen, heeft hierdoor een unieke smaak. Een andere specialiteit is schapenkaas, waarbij tevens de specifieke smaak bepaald wordt door de voeding. De verschillende producten worden op veel plekken op het eiland aangeboden.
Kroatische wijn
Al sinds de oudheid wordt er in Kroatië wijn gemaakt. Er worden verschillende soorten wijn geproduceerd, ondanks dat Kroatië niet zo bekend is als wijnland, zoals Frankrijk of Spanje. De meeste wijn wordt in Kroatië zelf geconsumeerd. Langs de kust vanaf Istrië tot Dubrovnik worden naast witte wijnen vooral veel verschillende rode wijnen geproduceerd. In de binnenlanden van Kroatië worden veelal droge en zoete witte wijnen geproduceerd. De lange wijntraditie heeft ervoor gezorgd dat er wijn van topkwaliteit wordt gemaakt in Kroatië. De beste wijnen uit Kroatië zijn vaker in de prijzen gevallen, zoals de Graševina, Plavac Mali en de Pošip.
Kies je vakantie