Uit eten in Kroatië; proef de authentieke smaak

konoba Kroatie restaurantsKroaten houden van lekker en goed eten en gezelligheid. De mogelijkheden om buiten de deur te eten zijn dan ook eindeloos. Voor een restoran, gostionica of konoba, bistro of pizzeria hoef je niet ver te zoeken.

Vooral de Italiaanse invloeden zijn in veel gerechten uit Dalmatië en Istrië terug te vinden. Pizzeria’s en bistro’s bieden betaalbare en goede maaltijden. Voor meer lokale gerechten kun je terecht in een gostionica en konoba. Wil je luxueus uit eten, dan kun je een Restoran bezoeken, waar meer internationale gerechten geserveerd worden.

Konoba

De traditioneel en gezellig ingerichte konoba’s zijn ruim vertegenwoordigd in Kroatië en erg populair onder de locals. Eeuwenoude recepten en het gebruik van lokale ingrediënten maken het eten in een Konoba tot een bijzondere ervaring. De menukaart is vaak beperkt, omdat ze voor het aanbod van de verse producten afhankelijk zijn van de lokale boeren, slagers en vissers. Wil je de echte smaak van Kroatië proeven en het Kroatische leven ontdekken, dan is een bezoek aan een konoba aan te raden.

restaurants Kroatie

Restoran

Door heel Kroatië, en vooral in steden zoals Zagreb, Split en Dubrovnik, vind je steeds meer luxe ‘restorans’ waar de gerechten internationaal en minder lokaal zijn.

Kroaten hebben gevoel voor lekker eten en hoe dit kwalitatief goed te bereiden. Het land beschikt derhalve over een groot aantal culinaire topkoks.

 

 

 

Er zijn momenteel 52 restaurants in Kroatië die de Michelin Plate label dragen en zeven restaurants met een Michelin ster:

   1. 360⁰, Dubrovnik
   2. Draga di Lovrana, Lovran
   3. Monte, Rovinj
   4. Pelegrini, Šibenikmichelin ster
   5. Noel, Zagreb
   6. Boškinac, Novalja
   7. LD Terrace, Korčula

Pizzeria

Het aanbod van pizzeria’s is groot. Ze zijn populair, betaalbaar en zeer toegankelijk en gelegen aan elke boulevard. Voor een echte goede pizza kun je er uitstekend terecht, omdat de meeste pizzeria’s hun pizza’s bereiden in een houtoven. Het aanbod van soorten pizza’s is groot. Kies voor een pizza met traditioneel gerookte ham, pršut, voor een typische Kroatische bite.

visrestaurants KroatieVisrestaurant

Visrestaurants vind je overal langs de lange kustlijn van Kroatië. In de vele havenstadjes zijn de visrestaurants niet te missen. Het aanbod van gerechten is groot. Ze worden bereid met dagverse vis, zeevruchten en schelpdieren. Maak eens ’s ochtends vroeg een wandeling naar de haven waar de vissersboten binnenkomen met hun verse vangst. Een schouwspel op zich.

Typisch Kroatisch

Wil je eten als een Kroaat, informeer dan waar je de marenda (aan de kust) of gablec (in het binnenland) kunt eten. Marenda is een vers gemaakte en tradionele warme maaltijd (risotto, pasta, aardappelen, groente, vlees of vis) die ongeveer tussen 10.00 en 14.00 uur wordt geserveerd. Werkende Kroaten gebruiken hun pauze voor het nuttigen van deze maaltijd. Het aantal verschillende gerechten is beperkt en kost slechts maximaal 6 - 7 euro.

Voor zoete en hartige broodjes ga je naar de Pekarna, de bakkerij. Pizzapunten, warme broodjes of een Burek (warm bladerdeeg broodje gevuld met kaas) zijn zeer populair voor een goedkope en snelle hap.