eten in Kroatie

De traditionele keuken van Kroatië

 

Kroatië kenmerkt zich door een eeuwenoude traditionele keuken. Iedere regio heeft zijn unieke streekgerechten die je kunt proeven in één van de vele kleinschalige konoba's (lokale restaurants). De authenticiteit wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten. Hier vind je een beknopte rondreis door de traditionele keuken.

Peka

Peka is niet echt een gerecht, maar meer een wijze van bereiden. In een grote gietijzeren schaal worden aardappels, groenten en vlees of vis gelegd. Gedurende twee uur wordt het eten bereid door de schaal op gloeiende kolen te leggen. Hierdoor blijven alle smaken optimaal behouden. Het is een traditionele en smaakvolle bereidingswijze en daarnaast interessant om te zien hoe men dit doet.

Strukli

Uit Zagorje regio & Zagreb komt het traditionele gerecht štrukli, dat inmiddels overal in het land gegeten kan worden. Strukli wordt gegeten als voorgerecht of hoofdgerecht, omdat het goed gevuld kan zijn. Het wordt gemaakt van bladerdeeg en gevuld met verse kaas. Het eeuwenoude eenvoudige recept valt nog altijd bij alle generaties in de smaak. Gekookte štrukli wordt geserveerd met gesmolten vet en broodkruimels of in een soep. Gebakken štrukli wordt overgoten met room voordat het verwarmd wordt.

Brudet 

Brudet is een visschotel die vooral in Dalmatië wordt gegeten. Het is een mediterrane versie van vissoep, waarin verschillende soorten vis, zoals garnalen en krab, in een pot worden gekookt. Brudet is afkomstig van de Italiaanse brodetto. Meestal wordt het geserveerd met polenta, rijst of brood.

Zwarte risotto

Nog een typisch mediterraan visgerecht is zwarte risotto, met een specifieke smaak, gemaakt van zeevruchten uit de Adriatische Zee. Zwarte risotto wordt gemaakt met inktvis, wat de risotto dus de zwarte kleur geeft. Tevens worden typische zeevruchten als mosselen en garnalen gebruikt in dit gerecht.

Pljeskavica

Pljeskavica is een hamburger die bestaat uit een mix van varkensgehakt, rundergehakt en/of lamsgehakt. De hamburger serveer je in een pitabroodje met verse groenten en met kajmak (soort zure room) en ajvar (een saus gemaakt van paprika, zout, olie, aubergine en specerijen). Cevapcici is vergelijkbaar - hetzelfde soort vlees, maar dan in de vorm van kleine worstjes.

peka gerecht

Peka

Strukli gerecht

Strukli

Brudet

Zwarte risotto

Pljeskavica gerecht

Pljeskavica