Zadar-Šibenik

Het is hier zonnig en warm en er groeien granaatappels, vijgen, sinaasappels en zelfs kiwi's langs de weg. Zoals de naam al zegt, is dit deel van Dalmatië vooral bekend vanwege de Unesco stadjes Zadar en Šibenik. Kenmerkend zijn inderdaad de romantische, middeleeuwse kuststadjes met smalle straatjes, oude kerken en bijzondere burchten. Toch biedt de Zadar-Šibenik regio ook talloze mogelijkheden voor een actieve vakantie.

De Zadar regio, gelegen in het centrale deel van Dalmatië, heeft talloze bergen, rivieren, meren en bossen en een prachtige archipel met veel dichtbij het vasteland gelegen eilanden. In de omgeving van Zadar zijn er maar liefst 3 natuurparken: Telašćica, Velebit en Vransko jezero en 5 nationale parken: Paklenica, Plitvicemeren, Kornati-eilanden, Krka en Noord Velebit. Dit maakt Zadar een interessant voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers.

Je kunt gaan duiken in de Adriatische zee, paardrijden, raften, bungeejumpen, een boottocht maken naar de Kornati eilanden of de watervallen in het Krka Nationaal Park bezoeken. Het relatief vlakke landschap rondom Zadar en Šibenik is ideaal voor fietstochten, maar wie toch liever wandelt, kan z'n hart ophalen in één van de nationaal parken of de hoogste berg van Kroatië, Dinara, beklimmen. Het Paklenica nationaal park met de Paklenica kloof is een populair rotsklimgebied en biedt de mogelijkheid om een stevige hike naar één van de toppen van de Dinarische Alpen te maken.

Aan de ene kant heb je zon, zee en strand, oude stadjes en prachtige eilanden en aan de andere kant liggen de bergen met ruige toppen en geweldige uitzichten. Daar tussenin lopen rivieren met watervallen, meren, grotten en kloven. En dat alles in één regio. Kortom, als je van afwisseling houdt, dan zit je hier goed.

Het is bovendien een ideaal gebied om in het voor- en naseizoen te bezoeken, want ‘s zomers kan het hier erg warm worden.

Bestemmingen in dit gebied

Het moderne

Zadar & Ugljan

het Unesco

Šibenik & Kornati

De rustige

Murter en Vrana meer