Het beste van Kroatië

Kroatië is een uitgestrekt land, waardoor het onmogelijk is om tijdens je vakantie álles te zien. Om ervoor te zorgen dat je in Kroatië in ieder geval de meest bezienswaardige gebieden niet mist, stellen we geregeld een overzicht samen met de beste tips. Hier lees je over het beste dat Kroatië te bieden heeft. Wat mag je niet missen? Als je op vakantie gaat naar Kroatië is dit een pagina die je zeker even moet bekijken.

Mijn Kroatië selectie van de beste attracties van Kroatië

zagreb

De Kroatische hoofdstad Zagreb

Met meer dan 1 miljoen inwoners heeft Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, een rijke geschiedenis en een overvloed aan cultuur. Dwaal door het historische centrum en probeer het traditionele lokale deeggerecht Strukli. Bezoek de Stefanuskathedraal, de Sint-Marcuskerk, de Gric tunnel en het Maksimir park en maak een ritje van 55 seconden in het llica treintje op de kortste kabelspoorweg ter wereld. Zagreb is een moderne stad met veel bezienswaardigheden en evenementen overal in de stad, waar je zeker een paar dagen voor uit kunt trekken om dit te ontdekken.

vojak

Indrukwekkend Nationaal park Ucka

Op de grens van Istrië en Kvarner ligt het Nationaal Park Ucka. Het park bestaat uit 160 km² aan ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, bergtoppen, kleine dorpjes, zeldzame flora en fauna en indrukwekkende panorama’s. Wandelaars en fietsers kunnen kiezen uit educatieve, historische of culturele paden. Een geweldig uitzicht over de regio heb je vanaf het hoogste punt van het park, de berg Vojak (1.398 meter). Bij helder weer zijn zelfs de Alpen zichtbaar. Daarnaast zijn er ongeveer 50 wandelpaden en 8 mountainbikepaden. Rust- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit geweldige park.

Krka

De mooiste watervallen in Nationaal park Krka

De natuur in Kroatië is erg mooi. Van de acht nationale parken krijgt Krka Nationaal Park vlakbij Sibenik zeker een plek in ‘Het beste van Kroatië’. Er zijn in totaal 22 verschillende wandelroutes en 14 fietsroutes die je langs verschillende mooie plekjes in het park leiden. Wandel over de houten vlonders langs de verschillende watervallen, stroomversnellingen en beekjes. Met maar liefst zeven watervallen is de Skradinski Buk waterval de grootste en mooiste van alle Krka watervallen. Bezoek het park vroeg op de dag om in alle rust van de natuur te genieten.

parenzana

De oude spoorweg Parenzana

De Parenzana is een oude spoorweg die aangepast is voor fietsers en wandelaars. De Parenzana was ooit een 123 kilometer lang smal spoor dat de kustplaats Poreč verbond met Triëste en werd geopend in 1902. De kleine trein reed elke dag door het heuvelachtige landschap en vervoerde passagiers, fruit, groente, zout uit het Sloveense Piran en natuurlijk olijfolie en wijn uit Istrië. De spoorweg werd in 1935 alweer gesloten. Het oude spoor, dat je door tunnels, bossen en over bruggen leidt en de mooiste vergezichten laat zien, is nu een geweldige beleving voor fietsers en wandelaars.

zonnegroet zadar

De Zonnegroet en het Zee-orgel van Zadar

De zeepromenade Riva van Zadar, de beste plaats om te genieten van de zonsondergang, eindigt bij twee bijzondere kunstwerken: de Zonnegroet en het Zee-orgel. De Zonnegroet is een grote cirkel met zonnepanelen die overdag oplaadt en ’s avonds gekleurd licht geeft. De lichtshow, lijkend op een dansvloer, staat voor de bewegingen die de zee overdag heeft gemaakt. Het Zee-orgel is een ingenieus systeem gemaakt van pijpen en fluiten die op het ritme van de golven muzikale klanken produceert. Afhankelijk van de beweging van de zee klinkt het geluid steeds anders. De kunstwerken zorgen vooral in de avond voor een rustgevend en bijzonder tafereel.

sibenik

Het havenstadje Sibenik

Aan de Adriatische kust tussen Zadar en Split, op een heuvel gebouwd, ligt Sibenik in een mooie baai waar de Krka rivier in uitmondt. Trekpleister is de St. Jacobs Kathedraal die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De vele trappen in het oude centrum verbinden de oude smalle straatjes. Volg ook de bruine bordjes naar de middeleeuwse kloostertuin van het voormalige Sv. Lovre klooster. In Sibenik liggen vier forten, waarvan het fort van St. Nicolaas per boot bereikbaar is en zeker de moeite waard is om te bezoeken. Voor de liefhebber: Sibenik is het decor voor diverse filmlocaties van de serie Game of Thrones.

muur van ston

De Europese Chinese muur in Ston

Vanaf Dubrovnik rijd je in een uur naar de plaatjes Ston en Mali Ston, die met elkaar verbonden zijn door middel van een muur van vijf kilometer lang. De muur is ooit gebouwd ter bescherming van de kostbare zoutvelden. Het door aardbevingen beschadigde deel wordt nog altijd gerenoveerd, maar het grootste deel van de stadsmuur met 40 torens en 5 forten kan bewandeld worden. De hoogste wachttorens bieden een prachtig uitzicht op de zoutvelden en de vruchtbare vallei rond de stad. Uniek in Ston is de kweek van oesters en mosselen, die je in één van de vele visrestaurants kunt proberen.

eiland Vis

Het onontdekte eiland Vis

Een verborgen paradijs; Vis wordt vooralsnog niet massaal bezocht door toeristen. Hier ervaar je de pure Kroatische cultuur, rust en geweldige stranden, waarvan Stiniva absoluut de mooiste is. Een strand met kraakhelder blauw water verstopt in een inham. De voormalige grot is alleen met een boot te bereiken. Dat kan eenvoudig met een taxiboot vanuit de omliggende stadjes. Ga lokaal en eet de traditionele Peka, bezoek het vissersdorpje Komiza en vaar vanuit hier in een half uur naar de beroemde blauwe grot op het eiland Bisevo. Ga op zoek naar de authentieke mediterrane sfeer en vaar vanuit Split in 2½ uur met de veerboot naar het eiland.