Wat je nog moet weten

Kroatië behoort tot de vakantiebestemmingen in positieve ontwikkeling, dus geven we hier enkele redenen waarom het land het bezoeken waard is. Sommige redenen zullen verrassend zijn.

Het weer in Kroatië

Met gemiddeld 2400 zonuren per jaar is Kroatië een perfecte vakantiebestemming. Het overgrote deel van Kroatië heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee.

De zomermaanden zijn vooral in het kustgebied van Kroatië erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er tussen de 25 en de 30 graden Celsius met uitschieters van ver boven de 30 graden Celsius. De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Vanaf juli is het aangenaam om een langere periode in de Adriatische Zee te zwemmen.

De kans bestaat dat je tijdens je vakantie aan de kust kennis maakt met de bora. De bora is een valwind uit noordoostelijke richting over de Adriatische Zee en de kustgebieden tussen Triëst en Dubrovnik. De wind ontstaat boven de Balkan-hoogvlakte of is afkomstig uit de Russische vlaktes. De wind waait langs de bergtoppen waardoor plaatselijk windstoten tot 180 km/u kunnen ontstaan.

De prijzen in Kroatië

De prijzen in Kroatië variëren met de dag. In supermarkten zijn de prijzen ongeveer hetzelfde als in Nederland en België. Koop je lokale producten, dan ben je voordeliger uit. Ga je daarentegen uit eten, dan krijg je veel voor weinig geld en het smaakt voortreffelijk.

In de grotere steden en in populaire badplaatsen liggen de prijzen hoger. De eetgelegenheden die zich aan het strand bevinden, spelen natuurlijk in op de toeristen. Ga je meer het binnenland in, wat net zo charmant is, dan ben je voordeliger uit.

prijzen in cafe's in Kroatië; bron Mijn Kroatië

Met Duits en Engels kun je je goed redden

Veel Kroaten spreken een aardig mondje over de grens. Naast het Italiaans, de tweede taal in Istrië, wordt er vrijwel overal Duits en/of Engels gesproken. Als reiziger hoef je je dus geen zorgen te maken over de taalbarrière. Ook de menukaarten in restaurants zijn meertalig. Een woordje Kroatisch wordt uiteraard altijd gewaardeerd:

Goedendag              Dobar dan
Bedankt                   Hvala
Alstublieft                Molim
Tot ziens                  Pozdrav
Oké                          U redu
Ja                             Da
Nee                          Ne

 

Kroatië ligt op rijafstand

Het is maar hoe ver je wilt reizen. Kroatië is op verschillende manieren te bereiken. Ga je bijvoorbeeld voor twee weken op vakantie, dan is het praktisch om met eigen vervoer te gaan. Vanuit Nederland is de afstand circa 1.300 kilometer als je bestemming Istrië is.

Ga je afreizen naar het zuidelijkste puntje, dan kun je daar circa 600 kilometer bij optellen. Hoe leuk zou het zijn als je door Europa reist, halverwege overnacht in het zuiden van Duitsland of in Slovenië en de volgende dag nog een paar uurtjes doorrijdt. Je rijdt door een bergachtig gebied en vanaf het hoogste punt kijk je uit over de uitgestrekte blauwe Adriatische Zee. Airconditioning uit, raam open en snuif de heerlijke mediterrane lucht op. Ga je een week of korter, dan is vliegen de beste keuze. Er zijn talloze low-budget vliegmaatschappijen, maar ook lijndienstvluchten van Croatia Airlines.