Mijn Kroatië tijdens de Corona 

Net als in de rest van de wereld wordt in Kroatië momenteel geprobeerd de tweede golf van het Covid-19 virus binnen te perken te houden.
Als reisspecialist volgen wij de ontwikkelingen in Kroatië voortdurend, maar ook de maatregelen en initiatieven in Nederland en België. Het is voor ons belangrijk dat onze reizigers gezond, veilig en ontspannen op reis kunnen naar Kroatië en daar spannen wij ons zoveel mogelijk voor in.
corona bevke

Wat gebeurt er met de boekingen?

Wanneer is er sprake van overmacht?

We spreken van een overmachtssituatie als het bijvoorbeeld gaat om de volgende maatregelen:

 • De grenzen van Kroatië zijn gesloten voor toeristen.
 • De grenzen van Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn gesloten en doorreis naar Kroatië is niet mogelijk. Dit geldt uiteraard alleen als je van plan was met de auto door deze landen te reizen.
 • Er geldt een uitreisverbod vanuit Nederland / België.
 • Er is een langdurige (>3 dagen) quarantaine-plicht voor Nederlanders / Belgen na aankomst in Kroatië en je kunt geen gebruik maken van een uitzonderingsregel.*

Er is alleen sprake van overmacht als het zeer waarschijnlijk is dat de omstandigheden ten tijde van jouw reisdata nog steeds aanwezig zullen zijn. 

Een negatief reisadvies (code oranje) van de Nederlandse of Belgische overheid is geen overmacht in zichzelf, omdat dit advies kan zijn ontstaan door onvoldoende informatie bij deze overheden. Als code oranje geldt én het is bewezen dat de situatie ter plaatse niet veilig is voor reizigers, geldt dit wel als overmacht. Als er een langdurige quarantaine-plicht aan verbonden is, is dit ook het geval. De lokale informatie vanuit Kroatië moet dus in ogenschouw worden genomen.

*Er zijn diverse uitzonderingen op de maatregelen. Deze uitzonderingen veranderen regelmatig.

Nemen jullie nieuwe boekingen aan?

Ja, het is mogelijk een reis bij ons te boeken voor reisdata vanaf medio mei 2021 (in verband met het dringende advies van de Nederlandse en Belgische overheid tot dan niet naar het buitenland te reizen). Met ons Zorgeloos boeken beleid kun je met een gerust hart een reis boeken zonder kans op financiële schade.

Ik wil graag boeken, maar ben bang voor financiële schade. Hoe regelen jullie dit?

Door ons Zorgeloos boeken beleid ben je bij ons in goede handen. In geval van overmacht kun je een pakketreis altijd kosteloos annuleren of omboeken. Als je alleen accommodaties boekt, zijn de annuleringsvoorwaarden ook soepel. Bovendien zorgen we voor een lage aanbetaling en is je geld veilig bij Mijn Kroatië. 

Is mijn geld veilig bij Mijn Kroatië?
Mijn Kroatië - bij KvK ingeschreven onder onze officiële bedrijfsnaam Mooie Besede - is een kleinschalige reisorganisatie. We zijn aangesloten bij de VvKR voor expertise en advies. Hier lees je meer over hoe we alles hebben geregeld.
 
Wat gebeurt er als de Corona crisis tijdens mijn reis opnieuw opleeft?

Als er tijdens je reis bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak komt, er grenzen op slot gaan of de Nederlandse of Belgische overheid het reisadvies verandert (naar code oranje of rood), heeft dat natuurlijk direct effect op je vakantie. 

Wij houden de situatie voortdurend scherp in de gaten en blijven op de hoogte van zowel het Kroatische als Nederlandse nieuws. Als we merken dat er (verregaande) maatregelen op hand zijn in Kroatië, nemen wij binnen 24 uur contact op met onze reizigers. Wij informeren dan per email over de situatie, de consequenties daarvan voor jouw vakantie en we geven ons advies over hoe te handelen. 

We raden je aan om tijdens je vakantie ook zelf scherp te blijven en regelmatig de volgende informatiebronnen te controleren:

 • De reisapp van Buitenlandse Zaken en/of de website www.nederlandwereldwijd.nl
 • Meld je aan voor de 24/7 informatieservice van Buitenlandse zaken
 • Onze Q&A pagina over de Corona crisis waar we updates plaatsen
 • Onze Facebookpagina

Als Nederland of België tijdens jouw verblijf van de 'veilige lijst' van de Kroatische overheid wordt verwijderd, geldt er geen quarantaine voor jou als je al in het land bent. Dit geldt alleen als je nieuw binnen komt.

Wat gebeurt er als ik kort voor mijn reis Corona krijg?

Dan kun je uiteraard niet reizen. We raden je sterk aan om zelf te zorgen voor een reis- en annuleringsverzekering. Controleer goed de voorwaarden. Verzekeraar Allianz behandelt Corona bijvoorbeeld (momenteel) als ziekte; bij een positieve testuitslag, kan de reis worden geannuleerd en worden de kosten door de verzekeraar uitgekeerd als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten.

(Ben je ter plaatse en krijg je corona, dan zijn er diverse ziektekostenverzekeraars die dekking bieden. Controleer dit zelf bij de aanbieder van jouw zorgverzekering.)

Waar kan ik meer lezen over mijn rechten als reiziger?

Je kunt meer lezen op deze pagina op de website van de ACM Consuwijzer.

Wat is de huidige situatie in Kroatië?

De situatie in Kroatië

Net als in de rest van Europa zit ook Kroatië in een tweede golf van coronabesmettingen. Het land is in een gedeeltelijke lockdown.

Maandenlang lag het aantal corona besmettingen laag in Kroatië. In juni 2020 waren er nagenoeg geen besmettingen. In juli werd een lichte stijging vastgesteld, die in augustus doorzette. De grootste brandhaard was eind november 2020 in de regio Split en ook in Zagreb en de regio Slavonië steeg het aantal besmettingen snel. De voornaamste maatregelen zijn zoals wij ze ook kennen: mondkapjesplicht in publieke ruimtes, het houden van 1.5 tot 2 meter afstand en een beperking van het aantal personen in publieke ruimtes en bij speciale gelegenheden. Momenteel zijn alleen essentiële winkels geopend. Vanaf 1 maart 2021 zijn restaurants, cafés en bars weer geopend voor het ontvangen van mensen op het terras.  

Op dit moment dalen de cijfers tot het niveau van de zomer van 2020. Het ECDC geeft sinds half december weekcijfers. Actuele cijfers over aantallen vind je ook op www.koronavirus.hr/en

Ondanks dalende cijfers is de regering terughoudend met het versoepelen van de maatregelen om een derde golf te voorkomen.

Info update datum: 6 maart 2021

Welke maatregelen zijn genomen/versoepeld?

Om het aantal besmettingen van het Covid-19 virus terug te dringen, gelden er in Kroatië een aantal maatregelen.

Afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen zullen de maatregelen worden aangepast. Binnen dienen personen minstens 2 meter afstand van elkaar te houden, buitenshuis wordt minimaal 1.5 meter afstand gehouden.

 • Mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes geldt voor heel Kroatië. Mondkapjes zijn ook verplicht in buitenruimtes waar de 1.5 meter afstand niet gerealiseerd kan worden.
 • Publieke evenementen, bijeenkomsten en vieringen moeten eindigen om 22:00 uur. Bioscopen, musea, galeries en kerken moeten 7 m2 ruimte per persoon garanderen.
 • Privé bijeenkomsten thuis zijn gelimiteerd tot 10 personen uit 2 huishoudens en moeten eindigen om 22:00 uur.
 • Bij begrafenissen mogen 25 personen aanwezig zijn. Fysiek contact moet worden vermeden bij het condoleren.
 • Geen trouwerijen.
 • Geen sportevenementen, met uitzondering van professionele beoefenaars. Toeschouwers zijn niet toegestaan en het evenement moet eindigen om 22:00 uur.
 • Sportscholen, fitness centra en recreatieve faciliteiten zijn geopend met strikte naleving van de maatregelen.
 • Restaurants, cafés en bars zijn geopend voor afhalen van eten en drinken en mogen vanaf 1 maart 2021 gasten bedienen op het terras. Hotels en campings kunnen open blijven, maar alleen voor hun gasten.
 • Levering van eten en catering is toegestaan gedurende werktijd.
 • Nachtclubs en casino’s zijn gesloten.
 • Alcohol wordt niet verkocht tussen 22:00 en 6:00 uur.
 • Geen beurzen en toeristische evenementen.
 • Geen musicals, opera’s of dansvoorstellingen.
 • Geen amateur sport, cultureel of kunst evenementen.

Meer informatie over maatregelen over Corona vind je op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Kroatië.

Websites en bronnen met accurate informatie
 • Op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control worden updates gegeven van alle EU-landen.
 • Op de officiële regeringswebsite van Kroatië vind je de exacte cijfers en het laatste nieuws specifiek over Corona.
 • Op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Kroatië vind je informatie over specifieke reglementen aangaande Corona.
Ons advies voor een reis naar Kroatië

Vervoer en toegankelijkheid

Wij raden aan om met eigen vervoer naar Kroatië te reizen. Je bent dan flexibel met reizen naar en in Kroatië. Momenteel vliegt KLM naar Kroatië. Transavia heeft zijn eerste vluchten richting Kroatië gepland vanaf april. Easyjet vliegt naar verschillende luchthavens in Kroatië vanaf eind maart. Vluchtschema's kunnen momenteel veranderen en vluchten worden regelmatig geannuleerd; we raden je daarom aan te kiezen voor eigen vervoer als je naar Kroatië wilt reizen.

Laatste berichtgeving van het Kroatische Ministerie van Binnenlandse Zaken op 13 januari 2021: Bezoekers aan Kroatië moeten een negatief PCR-testresultaat voor SARS-CoV-2 overhandigen dat niet ouder is dan 48 uur of de PCR-test voor SARS-CoV-2 onmiddellijk bij aankomst in de Republiek Kroatië (op eigen kosten) laten doen, met de verplichting tot zelfisolatie totdat zij een negatief testresultaat ontvangen. Indien het niet mogelijkheid is om te testen, dient men in zelfisolatie te gaan voor een periode van 10 dagen. Uitgebreide informatie en uitzonderingen vind je op mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212

Voor een verblijf in Kroatië dienen reizigers op het online formulier ‘Enter Croatia’ benodigde informatie en gegevens in te voeren en bij de hand te hebben bij de grensovergang. Alle reizigers worden geadviseerd om het formulier voor aankomst in te vullen. Meer informatie over de uitzonderingen en de mogelijkheden om het land binnen te komen is hier te vinden  

Het Enter Croatia formulier vind je op https://entercroatia.mup.hr/

Accommodatie

De accommodaties in Kroatië zullen over een tijdje weer openen en hebben veelal extra maatregelen genomen ter bescherming van de gasten. Ook is de Corona-tijd bij veel accommodaties gebruikt voor verdere verbeteringen van het aanbod en renovaties. Neem contact met ons op voor een aanbod op maat. 

Als je nog vragen hebt die we hier niet hebben beantwoord, kun je hier contact met ons opnemen.