Vele wegen leiden naar Kroatië

Er zijn veel manieren waarop je naar Kroatië kunt reizen. Wist je bijvoorbeeld dat je het land zelfs met een cruiseschip kunt bereiken?

Dat Kroatië geen land is van massatoerisme betekent onder meer dat het soms wel even zoeken kan zijn naar reisopties. Wij geven hier informatie en tips om het zoeken makkelijker of zelfs overbodig te maken.

// AUTOVAKANTIE

De autovakantie blijft onverminderd populair. Met de auto ben je flexibel; je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Wanneer je met de hele familie in één auto reist, is het de voordeligste manier van reizen en op de bestemming kun je er gemakkelijk op uit.

Van grens tot grens ligt Kroatië zo'n 1200 kilometer van Nederland en België. Dat is net zo ver als Zuid-Frankrijk.

De snelste route voert door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Controleer van tevoren waar de meeste werkzaamheden onderweg plaats vinden. Dit kan veel vertraging opleveren.

Panoramische eilandweg op Pelješac, Kroatie

Naar Istrië: Wij raden aan om in Duitsland via A3 langs Keulen, Frankfurt en Würzburg naar Nürnberg te rijden. Daar neem je de A9 naar München. Vanaf München rijd je via de A8 naar Salzburg. Je bent nu in Oostenrijk en gaat nu de A10 volgen richting Villach. Ga de A11 Karawanken Autobahn op en volg tot de grens met Slovenië. Je rijdt Slovenië binnen op de A1, die je volgt richting Ljubljana. Vervolg de A1 richting Koper. De weg verandert in de E751 (H5) en wordt een autoweg. De snelweg houdt hier tijdelijk op, voor ongeveer 30 km. Volg nu de E751 naar de grens met Kroatië. De grensovergang is Dragonja. Welkom in Kroatië - Istrië.

Voor andere richtingen:
Richting Rijeka: Vanaf Ljubljana neem je de A1/E61 afslag Postonja A7. Je rijdt via de grensovergang Jesane, Slovenija/Pasjak-Rupa, Kroatië
Richting Zagreb: Vanaf Ljubljana neem je de A3 naar Zagreb. Je gaat de grens over bij Bregana Slovenië-Kroatië.
Richting Split: Voor Split kun je beide bovenstaande routes volgen. Bij de eerste route sla je bij Ljubljana af naar Novo mesto en Karlovac en bij de tweede rijd je vanuit Zagreb door naar Karlovac. Vanuit Karlovac kan je de borden volgen naar Split.

Rijd je richting Dalmatië dan is Slovenië een ideale tussenstop op weg naar Kroatië.

Op de snelwegen in Oostenrijk en Slovenië heb je een vignet nodig die je op de voorruit plakt.

Voor Oostenrijk is een vignet verplicht voor auto's en motoren. Het vignet is verkrijgbaar met verschillende geldigheidsduur (10 dagen, 2 maanden of 1 jaar, resp. voor een auto €9,40, €27,40 en €91,10). Zonder tolvignet riskeer je een boete van 120 euro. Het vignet is online te koop (ANWB), bij benzinestations langs de Duitse Autobahn of aan de Oostenrijkse grens. Naast het vignet dien je voor diverse tunnels nog extra tol te betalen.

Een vignet voor Slovenië kun je bij elk tankstation in Slovenië en de tankstations vlak voor de grens kopen. Voor een normale personenauto kost een weekvignet 15 euro. Voor een maand betaal je 30 euro. Voor het overzicht van de actuele prijzen, klik hierEr zijn regelmatig controles, vooral in vakantietijd, dus het is sterk af te raden om het er zonder vignet op te wagen. Rijden zonder (of met onjuist aangebracht) vignet kan worden bestraft met boetes tussen de 300 en 800 euro. Een vignet is niet nodig als je snelwegen vermijdt en over de binnenwegen rijdt. Je zult dan meer van het pittoreske Slovenië zien, maar ook aanzienlijk langer onderweg zijn.

 

// VLIEGVAKANTIE
// TREIN

Check, check, double check

(Bijna) niets is zo veranderlijk als vervoerschema's, dus vergewis je ervan dat de informatie op deze pagina sneller kan veranderen dan wij het kunnen aanpassen. Controleer het dus altijd even op de websites die wij hebben aangegeven en bij twijfel, vraag het ons.