Hoe veilig is Kroatië? 

Kroatië is een heel veilig land om je vakantie te vieren. Kroaten zijn vriendelijke, tolerante en gastvrije mensen.  Echter, de tijd dat niemand in Kroatië zijn huisdeur of autodeur op slot deed is inmiddels voorbij. Met de komst van meer toeristen komen er in het zomerseizoen meer zakkenrollers en oplichters. Geweld komt nauwelijks voor, maar zorg wel dat je je accommodatie en je auto afsluit en goed op je spullen let. Zorg dat je een goede reisverzekering hebt, mocht je toch met diefstal te maken krijgen. Pinautomaten zijn oververtegenwoordigd in Kroatië, dus je hoeft geen grote bedragen bij je te hebben. In de Global Safety Index 2021 staat Kroatië op de 14e plaats. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 23 en België op 67.

grens kroatie slovenie

BELLEN

Het noodnummer voor hulpdiensten is ook in Kroatië 112. Als je snel de politie nodig hebt, kun je ook 192 bellen. De ambulance bereik je op 194 en de brandweer op 193.

HULP

Word je slachtoffer van criminaliteit? Doe dan in ieder geval aangifte bij een politiebureau. Als je als Nederlander in Kroatië slachtoffer van criminaliteit wordt, dan kan de ambassade in Zagreb een helpende hand bieden. Je kunt ook 24 uur per dag bellen met het speciale noodnummer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31 247-247-247.

Avonden verlopen over het algemeen rustig, want Kroatië is geen specifieke bestemming voor jongerenvakanties. De horeca in Kroatië wil onrust met jongeren voorkomen en dat lukt ze goed! Niet onbelangrijk; als vrouw kun je 's avonds veilig alleen over straat.

TERRORISME IN KROATIË

De dreiging van terrorisme is erg laag in Kroatië. In de Global Terrorism Index van 2020 staat Kroatië op een laatste en gedeelde plaats nr. 135. Ter vergelijking: België staat op de 59e plaats en Nederland op de 66e plaats.

veilig in kroatie