Het weer in Kroatië

Kroatië is een perfecte vakantiebestemming vanwege het uitstekende klimaat van het land. Het overgrote deel van Kroatië heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee.

het weer KroatieDe binnenlanden van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat, waar de invloed van de zee veel minder aanwezig is. Het meest oostelijke deel van Kroatië heeft een gematigd landklimaat. Dit deel van Kroatië ligt een stuk lager, verscholen achter een bergkam. Hierdoor heeft de Adriatische Zee zo goed als geen invloed op deze regio. Het oostelijke deel van Kroatië staat bovendien bekend als erg droog. Jaarlijks valt er minder dan 800 millimeter aan neerslag. Gek genoeg zijn de zomermaanden de natste van het jaar. In de andere delen van Kroatië zijn dit over het algemeen de droogste maanden van het jaar.

De zomermaanden zijn vooral in het kustgebied van Kroatië erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er ergens tussen de 25 en de 30 graden Celsius met uitschieters van ver boven de 30 graden Celsius. De lentemaanden in Kroatië kunnen erg wisselend zijn. Vooral in de vroege lentemaanden is er geen zonzekerheid in Kroatië. De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Vanaf juli is het aangenaam om langere periode in de Adriatische Zee te zwemmen.

De meeste neerslag in Kroatië valt in de wintermaanden. Meestal in de vorm van regen, maar in de hoger gelegen delen van Kroatië en op de koudste dagen van het jaar kan het ook sneeuwen. Met name in de regio van de Dinarische Alpen valt er behoorlijk wat neerslag. Het hoort zelfs tot de natste regio’s van Europa.

De kans bestaat dat je tijdens je vakantie aan de kust kennis maakt met de bora. De bora is een valwind uit noordoostelijke richting over de Adriatische Zee en de kustgebieden tussen Triëst en Dubrovnik. De wind ontstaat boven de Balkan-hoogvlakte of is afkomstig uit de Russische vlaktes. De wind waait langs de bergtoppen waardoor plaatselijk windstoten tot 180 km/u kunnen ontstaan. De naam van de wind verwijst naar Boreas, de Griekse god van de noordenwind. In het Sloveens en het Kroatisch heet de wind burja respectievelijk bura. Bora is de Italiaanse naam.